Czynniki makroekonomiczne

Czynniki makroekonomiczne mogące mieć wpływ na wyniki Banku

Sytuacja
makroekonomiczna
w 2014 roku będzie się
stopniowo poprawiać.
Bieżący rok przyniesie
ożywienie popytu
wewnętrznego.
Prognoza: +3,4% PKB

Zdaniem Banku sytuacja makroekonomiczna w 2014 roku będzie się stopniowo poprawiać i tempo wzrostu gospodarczego przyspieszy do 3,4%. Po okresie kiedy głównym motorem wzrostu gospodarczego był w Polsce eksport netto, 2014 rok przyniesie długo oczekiwane ożywienie popytu wewnętrznego. Sprzyjać temu będzie stopniowa poprawa sytuacji na rynku pracy i poprawa nastrojów konsumenckich. Niższe bezrobocie oraz wzrost zatrudnienia będą czynnikami wspierającymi skłonność gospodarstw domowych do zaciągania pożyczek i pośrednio będą wzmacniać konsumpcję prywatną. Wzrost wynagrodzeń w połączeniu z inflacją w okolicy dolnej dopuszczalnej granicy odchyleń od celu inflacyjnego NBP również zwiększy skłonność gospodarstw domowych do zwiększenia wydatków. Dodatkowo pozytywny wpływ na aktywność gospodarczą nadal będzie wywierać łagodna polityka pieniężna. Według prognoz Banku, poprawa sytuacji ekonomicznej oraz perspektywy kształtowania się inflacji i PKB skłonią RPP do rozpoczęcia cyklu zacieśniania polityki pieniężnej dopiero na początku 2015 roku. W ocenie Banku stopa referencyjna na koniec 2014 roku będzie wynosić 2,50%.

Obowiązywać także będą nowe uregulowania prawne, które wpłyną na wyniki finansowe sektora bankowego w Polsce, w szczególności:

• Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2013/36/UE z dnia 26 czerwca 2013 r. w sprawie warunków dopuszczenia instytucji kredytowych do działalności oraz nadzoru ostrożnościowego nad instytucjami kredytowymi i firmami inwestycyjnymi, zmieniająca dyrektywę 2002/87/WE i uchylająca dyrektywy 2006/48/WE oraz 2006/49/WE,
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 575/2013 z dnia 26 czerwca 2013 r. w sprawie wymogów ostrożnościowych dla instytucji kredytowych i firm inwestycyjnych, zmieniające rozporządzenie (UE) nr 648/2012,
  • ustawowe zmniejszenie opłaty interchange z około 1,25% do 0,5% wartości od lipca 2014 roku.

Ponadto trwają pracę i uzgodnienia w szczególności nad:

• projektem Rekomendacji U dotyczącej dobrych praktyk w zakresie bancassurance - przygotowane rekomendacje stanowić mają ramy dla poprawnej identyfikacji, nadzoru i zarządzania ryzykiem związanym z oferowaniem ubezpieczeń przez banki oraz są zbiorem zaleceń w stosunku do polityki rachunkowości banku, wewnętrznych systemów kontroli i funkcji compliance, które pośrednio i bezpośrednio powinny zapewnić właściwe uregulowanie obszaru objętego Rekomendacją w ramach wszystkich procesów związanych z tą działalnością banku. Zakłada się, że Rekomendacja U zostanie wprowadzona w życie nie później niż do 1 listopada 2014 r.
  • wyeliminowaniem możliwości obchodzenia obowiązku podatkowego dotyczącego przysporzenia (przychodu) od środków zgromadzonych przez podatnika z tytułu ich oszczędzania, przechowywania lub inwestowania (dotyczy m.in. polisolokat oraz produktów strukturyzowanych oferowanych w formie polis inwestycyjnych),
  • projektem Ustawy o Bankowym Funduszu Gwarancyjnym, uporządkowanej likwidacji banków oraz o zmianie niektórych innych ustaw – projekt przewiduje wprowadzenie nowej opłaty na tzw. fundusz uporządkowanej likwidacji banków.

Wyzwaniem dla sektora bankowego w Polsce w 2014 roku może okazać się ponadto:

• pogorszenie się sytuacji w globalnej gospodarce w związku z eskalacją konfliktu na linii Kijów – Moskwa, kryzysu w strefie euro oraz rozpoczęciem normalizacji polityki pieniężnej przez Fed. Taki scenariusz miałby negatywny wpływ na polskich eksporterów i mógłby wpłynąć na obniżenie tempa wzrostu krajowej gospodarki. Dodatkowo ograniczenie nadpłynności na globalnych rynkach finansowych przełożyłoby się najprawdopodobniej na odpływ kapitału z rynków wschodzących, w tym z Polski. Dla Banku oznaczałoby to ograniczenie popytu na oferowane usługi oraz wzrost kosztów ryzyka w związku z pogorszeniem się sytuacji finansowej klientów,
  • niższa od prognozowanej dynamika PKB oraz wolniejsze tempo poprawy sytuacji na krajowym rynku pracy. Zmaterializowanie tego scenariusza oznaczałoby zwiększenie ryzyka w działalności Banku i mogłoby skutkować pogorszeniem się jakości portfela kredytów,
  • pogorszenie się postrzegania Polski przez inwestorów i odpływ kapitału. Taki scenariusz skutkowałby osłabieniem złotego oraz wyprzedażą krajowych obligacji skarbowych. W jego wyniku doszłoby do podwyższenia kosztu obsługi długu publicznego oraz ograniczenia możliwości finansowania inwestycji przedsiębiorstw.