Podmiot uprawniony do badania sprawozdań

Wyboru podmiotu uprawnionego do badania sprawozdań finansowych lub przeglądu sprawozdań finansowych dokonuje Rada Nadzorcza na wniosek Zarządu, po uzyskaniu rekomendacji Komitetu Audytu.

W dniu 21 maja 2012 roku Rada Nadzorcza Banku, działając na podstawie § 12 ust. 2 pkt. 8 Statutu Banku Pocztowego S.A. oraz § 3 ust. 1 pkt 25 Regulaminu Rady Nadzorczej Banku Pocztowego S.A., wybrała firmę Deloitte Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. (dawniej Deloitte Audyt Sp. z o.o.) jako podmiot uprawniony do badania sprawozdań finansowych Banku Pocztowego S.A. za lata 2012 – 2014.

Informacje o wynagrodzeniu podmiotu uprawnionego do badania sprawozdań finansowych (w tys. zł)

31.12.2013 31.12.2012
Obowiązkowe badanie sprawozdania finansowego 1/  358  356
Przegląd sprawozdań śródrocznych 1/  239  204
Pozostałe usługi 2/  706  210
Razem  1 303  770

1/ Wynagrodzenie należne za usługi wykonane w 2012 r. i 2013 r. w oparciu o umowę z dnia 28 maja 2012 r. w sprawie badania sprawozdań finansowych za lata 2012 - 2014 (Deloitte Audyt sp. z o.o.):
- jednostkowego i skonsolidowanego sprawozdania finansowego za okres 12 miesięcy 2013 r., 12 miesięcy 2012 r.
- skróconego jednostkowego i skonsolidowanego sprawozdania finansowego za okres 3,6 i 9 miesięcy 2013 r. oraz 6, 8,10 miesięcy 2012 r.
2/ Wynagrodzenie za usługi wykonane w 2013 r. z tytułu:
- umowy z dnia 14 listopada 2013 r. dotyczącej badania modelu biznesowego PSI, (Deloitte Advisory Sp. z o.o.)
- umowy z dnia 4 kwietnia 2013 r. na wykonanie analizy przedwdrożeniowej centralnego systemu bankowego oraz wsparcie w analizie rynku (Deloitte Business Consulting S.A.).
Wynagrodzenie za usługi wykonane w 2012 r. z tytułu:
- umowy z dnia 14 lutego 2012 r. o świadczenie usług doradczych polegających na dostarczeniu benchmarków rynkowych
w zakresie poziomów stóp odzysków, prawdopodobieństwa niewykonania zobowiązania oraz parametru konwersji (Deloitte Advisory Sp. z o.o.)
- umowy z dnia 10 października 2011 r. na wykonanie przez Deloitte analizy przedwdrożeniowej centralnego systemu bankowego oraz wsparcie w analizie rynku (Deloitte Business Consulting S.A.)
W 2012 r. kategoria - pozostałe usługi została rozszerzona i zawiera wszystkie usługi na rzecz spółki Deloitte. W Sprawozdaniu Zarządu za 2012 r. pozostałe usługi dotyczyły tylko płatności bezpośrednio powiązanych z badaniem sprawozdania finansowego.